Mikä on toiminimen tuloa?

Mikä on toiminimen tuloa?

Toiminimellä ja yksityisellä elinkeinonharjoittajalla (sama asia) verotus ja se, mikä katsotaan verotettavaksi tuloksi menee hieman erilailla kuin esimerkiksi osakeyhtiöllä. Tämä johtuu ihan siitä, että toiminimi olet sinä itse, yrittäjä.

Koskaan toiminimi ei voi olla itsensä työntekijä eli palkkaa ei voi maksaa itselleen, näin ollen myöskään kilometrikorvauksia eikä päivärahoja voi maksaa itselleen. No miten se toimeentulo sitten onnistuu?

Toiminimellä yritystoimintaa harjoittava nostaa itselleen yksityisnostoja, jotka ovat tavallaan sitä “palkkaa”. Välttäisin kutsumasta sitä kuitenkin palkka-nimikkeellä, koska sitähän se ei missään nimessä ole! Kirjanpidossa käytännössä katsoen nuo yksityisotot eivät kuitenkaan vaikuta yrityksen tulokseen suoraan vaan yksityisotot ja -sijoitukset vaikuttaa taseessa omaan pääomaan.

Se, kuinka paljon on varaa nostaa yksityisnostoina, riippuu yrityksen tuloksesta eli voitosta. Voitto on se verotettava tulo mistä maksetaan tuloverot!

Esimerkki: Yrityksen tulos koko tilikaudelta on 20.000 e, yrittäjä on nostanut vain 15.000 e. Verotettava tulos on joka tapauksessa tuo 20.000 e vaikkei yrittäjä ole sitä kaikkea itselleen ottanutkaan. Yksinkertaista eikö?

No mitäs se tase sitten sanoo?

Oma pääoma toiminimellä lasketaan seuraavalla tavalla:

Oma pääoma tilikauden alussa
+ yksityissijoitukset
– yksityisnostot
+ tilikauden voitto tai – tilikauden tappio
= Oma pääoma tilikauden lopussa

Mikäli tuo voitto ei riitä kattamaan yksityisnostoja, menee oma pääoma tappiolle. Tämä taas tarkoittaa, että silloihan on yrittäjän nostanut enemmän rahaa yrityksestä kuin voittovaroja on ollut ja se raha on ollut sitten jotain lainaa tms muualta.

Tässä siis yksinkertaistettuna lyhyesti toiminimen yksityisotoista. Seuraavassa blogissa kerron lisää toiminimen kilometrikorvauksista ja päivärahoista.

Aurinkoista päivää sinulle lukijani!

Bookmark the permalink.

Kommentit poistettu käytöstä.